25.01.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AĞBABA; “OHAL’İN EZDİĞİ EMEKÇİYİ LOKAVT İLE TEHDİT ETMEK VİCDANSIZLIKTIR”

CHP Sendikalar ve STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, metal işkolunda çalışan 130 bin işçinin grev kararına işverenin lokavt ile karşılık vermesini eleştirerek, “OHAL ile birlikte zaten köşeye sıkışmış emekçilerin grev kararına lokavt ile karşılık vermek vicdansızlıktır” dedi.

Metal işkolunda faaliyet gösteren 200’e yakın işyerinden 130 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi sürecinde Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş’in 2 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıklamalarının ardından, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt kararı aldı.

EMEK KARŞITI POLİTİKALARA BİR DE LOKAVT EKLENDİ

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Cumhuriyet Halk Partisi Sendikalar ve STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, emekçinin son kozu olan greve karşı işverenlerin lokavt kararı almasını eleştirdi. Ağbaba, “OHAL’in en çok etkilediği kesimlerin başında emekçiler geliyor. Hükümetin emek karşıtı politikaları OHAL ile zirve yapmıştır. Ertelenen grevler, artan iş cinayetleri, kölelik sistemini aratmayan yasalar, örgütlenmenin önündeki engeller emekçilere tüm zamanların en kötü şartlarını dayatmaktadır. Bu dayatmalara karşı mücadele eden, insanca yaşamak için hakkını isteyen metal işkolunda çalışan emekçilerin aldığı grev kararına işverenlerin anında lokavt ile karşılık vermesi kabul edilemez. Yasalara göre greve karşı işverenin lokavt hakkının olması, tüm dünyada terk edilen bu hakkın uygulanmasını haklı çıkarmaz” ifadelerini kullandı.

LOKAVT KARARI EKONOMİK KRİZİ DERİNLEŞTİRİR

Lokavtta greve çıkan işçilerin topluca işten uzaklaştırıldığını,bu dönemde işçilerin iş sözleşmeleri askıya alındığını kaydeden Ağbaba, “Umut ediyoruz ki işveren bir prosedürü yerine getirmek için lokavt kararını almış olsun. Yoksa zaten ekonomisi can çekişen ülkemizde binlerce işçinin işten çıkarılmasının yaratacağı sonuçları düşünmek bile istemiyoruz. Biz işçilerimizin,işverenlerimizin ve sendikalarımızın geçmişte olduğu gibi yine ortak payda altında bir sözleşmeye imza atmalarını ve metal iş kolu gibi Türkiye’nin lokomotifi olan bir sektörün krize girmesinin engellenmesini istiyoruz” dedi.